Nadmiar soli szkodzi i może spowodować:
- nadciśnienie tętnicze
- udar mózgu
- zawał serca
- osteoporozę
- raka żołądka
Polak spożywa dziennie 2-3 razy więcej soli (12-15 gramów) niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.
Jak ustalić ile soli zjadamy? Czytaj informacje na etykietach produktów!
Producenci nie zawsze podają zawartości soli na opakowaniu produktu, ale czasami podają zawartości sodu. 1g sodu odpowiada 2,5g soli. Podaną zawartość sodu mnożymy więc przez 2,5.
sól = sód x 2,5
Czy wiesz, że …
Ilość soli pochodzącej z produktów przetworzonych (~40%)
+
Ilość soli dodawanej w czasie gotowania i dosalania przy stole (~60%)
=
Ilości spożywanej soli dziennieZawartość soli w wybranych potrawach
Zawartość soli* w produktach świeżych i przetworzonych
Produkty świeże (100 g) Sól (g) Produkty przetworzone (100 g) Sól (g) Groszek zielony 0,005 Groszek zielony konserwowy, bez zalewy 0,45 Fasola szparagowa 0,015 Fasola cięta konserwowa, bez zalewy 0,64 Pomidor 0,020 keczup 2,40 Ogórek 0,028 Ogórek kwaszony 1,76 Kapusta biała 0,048 Kapusta kwaszona 0,65 Ser twarogowy półtłusty 0,110 Ser typu „Feta” 2,75 Wieprzowina, szynka surowa 0,120 Szynka wiejska 2,57 Śledź świeży 0,223 Śledź marynowany 2,73 Dorsz świeży, filety bez skóry 0,223 Dorsz wędzony 1,93 *obliczono na podstawie zawartości soli w produkcie.
Ilość produktów świeżych i przetworzonych zawierających 0,1 g sodu (Na) = 0,25 g soli (NaCl)
Produkty świeże Produkty przetworzone 5,0 kg groszku zielonego 60 g zielonego groszku konserwowego z puszki 1,4 kg surowych ziemniaków 12 g chipsów 1,3 kg pomidorów 10 g keczupu 625 g orzeszków ziemnych 20 g orzeszków ziemnych solonych 220 g mleka 11 g sera brie 160 g mięsa wieprzowego (szynka) 8 g suchej kiełbasy 105 g makreli świeżej 8 g makreli wędzonej Zalecenia Ministerstwa Zdrowia:
- Spożywaj nie więcej niż 5 g soli dziennie,co równa się 2000 mg sodu.
- 5 g obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł:
- zawartą w produktach rynkowych
- sól dodaną do potraw (tzw. dosalanie).
- W przeliczeniu na miary domowe: 5 g soli to w przybliżeniu płaska łyżeczka do herbaty
Jak ograniczyć ilość soli w diecie ?
- Stopniowo zmniejszając ilość spożywanej soli. Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne.
- Usuń solniczkę ze stołu.
- Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw.
- Jeżeli używasz soli, dodawaj ją pod koniec gotowania.
- Stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone.
- Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
- Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych.
- Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych wybieraj produkty mniej słone.
Nadmiar soli szkodzi i może spowodować:
- nadciśnienie tętnicze
- udar mózgu
- zawał serca
- osteoporozę
- raka żołądka
Polak spożywa dziennie 2-3 razy więcej soli (12-15 gramów) niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.
Jak ustalić ile soli zjadamy? Czytaj informacje na etykietach produktów!
Producenci nie zawsze podają zawartości soli na opakowaniu produktu, ale czasami podają zawartości sodu. 1g sodu odpowiada 2,5g soli. Podaną zawartość sodu mnożymy więc przez 2,5.
sól = sód x 2,5
Czy wiesz, że …
Ilość soli pochodzącej z produktów przetworzonych (~40%)
+
Ilość soli dodawanej w czasie gotowania i dosalania przy stole (~60%)
=
Ilości spożywanej soli dziennie
Zawartość soli w wybranych potrawach
Zawartość soli* w produktach świeżych i przetworzonych
Produkty świeże (100 g) | Sól (g) | Produkty przetworzone (100 g) | Sól (g) |
Groszek zielony | 0,005 | Groszek zielony konserwowy, bez zalewy | 0,45 |
Fasola szparagowa | 0,015 | Fasola cięta konserwowa, bez zalewy | 0,64 |
Pomidor | 0,020 | keczup | 2,40 |
Ogórek | 0,028 | Ogórek kwaszony | 1,76 |
Kapusta biała | 0,048 | Kapusta kwaszona | 0,65 |
Ser twarogowy półtłusty | 0,110 | Ser typu „Feta” | 2,75 |
Wieprzowina, szynka surowa | 0,120 | Szynka wiejska | 2,57 |
Śledź świeży | 0,223 | Śledź marynowany | 2,73 |
Dorsz świeży, filety bez skóry | 0,223 | Dorsz wędzony | 1,93 |
*obliczono na podstawie zawartości soli w produkcie.
Ilość produktów świeżych i przetworzonych zawierających 0,1 g sodu (Na) = 0,25 g soli (NaCl)
Produkty świeże | Produkty przetworzone |
5,0 kg groszku zielonego | 60 g zielonego groszku konserwowego z puszki |
1,4 kg surowych ziemniaków | 12 g chipsów |
1,3 kg pomidorów | 10 g keczupu |
625 g orzeszków ziemnych | 20 g orzeszków ziemnych solonych |
220 g mleka | 11 g sera brie |
160 g mięsa wieprzowego (szynka) | 8 g suchej kiełbasy |
105 g makreli świeżej | 8 g makreli wędzonej |
Zalecenia Ministerstwa Zdrowia:
- Spożywaj nie więcej niż 5 g soli dziennie,co równa się 2000 mg sodu.
- 5 g obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł:
- zawartą w produktach rynkowych
- sól dodaną do potraw (tzw. dosalanie).
- W przeliczeniu na miary domowe: 5 g soli to w przybliżeniu płaska łyżeczka do herbaty
Jak ograniczyć ilość soli w diecie ?
- Stopniowo zmniejszając ilość spożywanej soli. Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne.
- Usuń solniczkę ze stołu.
- Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw.
- Jeżeli używasz soli, dodawaj ją pod koniec gotowania.
- Stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone.
- Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
- Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych.
- Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych wybieraj produkty mniej słone.