(Ekonatura, kwiecień 2004r.) Sól, która stanowi podstawowe żródło sodu, związana jest z historią rozwiju człowieka od najdawniejszych czasów. Stosowano ją jako środek konserwujący żywność a także jako pierwszą przyprawę poprawiającą smak pożywienia juz ok. 10 tysięcy lat temu. Ponieważ sól była pierwszym środkiem konserwującym żywność, ludzie przyzwyczaili się do używania jej w znacznych ilościach, wielokrotnie […]
(Świat Kobiety – 31.01.1995 r.) Nadmiar soli, ze względu na zawarty w niej sód, jest szkodliwy dla wszystkich. jednak szczególnie powinny ograniczać jej spozycie osoby cierpiące na schorzenia nerek i układu krążenia. Lepiej niech używają soli o zmniejszonej zawartości sodu (Magdisolu czy Salvity). Smakuje tak samo. Kosztuje tylko nieco więcej od zwykłej.
(Dziennik Wieczorny – 16.02. 1995 r.) Bydgoska „MAGDISOL” chroni serce i zalecana jest przez lekarzy (…)„MAGDISOL” jest produktem niskosodowym i jak wykazują bogate już doświadczenia krajów zachodnich, stanowi jeden z najskuteczniejszych sposobów profilaktyki tzw. chorób cywilizacyjnych, m.in. układu krążenia. W Polsce spożywamy dwa razy więcej soli niz to określają zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia i jest […]