Zalecenia ministerstwa Zdrowia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Nadmiar soli szkodzi i może spowodować:

  • nadciśnienie tętnicze
  • udar mózgu
  • zawał serca
  • osteoporozę
  • raka żołądka

Polak spożywa dziennie 2-3 razy więcej soli (12-15 gramów) niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.

Jak ustalić ile soli zjadamy? Czytaj informacje na etykietach produktów!

Producenci nie zawsze podają zawartości soli na opakowaniu produktu, ale czasami podają zawartości sodu. 1g sodu odpowiada 2,5g soli. Podaną zawartość sodu mnożymy więc przez 2,5.

sól = sód x 2,5

Czy wiesz, że …

Ilość soli pochodzącej z produktów przetworzonych (~40%)
+
Ilość soli dodawanej w czasie gotowania i dosalania przy stole (~60%)
=
Ilości spożywanej soli dziennie

Zawartość soli w wybranych potrawach

Zawartość soli* w produktach świeżych i przetworzonych

Produkty świeże (100 g)Sól (g)Produkty przetworzone (100 g)Sól (g)
Groszek zielony0,005Groszek zielony konserwowy, bez zalewy0,45
Fasola szparagowa0,015Fasola cięta konserwowa, bez zalewy0,64
Pomidor0,020keczup2,40
Ogórek0,028Ogórek kwaszony1,76
Kapusta biała0,048Kapusta kwaszona0,65
Ser twarogowy półtłusty0,110Ser typu „Feta”2,75
Wieprzowina, szynka surowa0,120Szynka wiejska2,57
Śledź świeży0,223Śledź marynowany2,73
Dorsz świeży, filety bez skóry0,223Dorsz wędzony1,93

*obliczono na podstawie zawartości soli w produkcie.

 

Ilość produktów świeżych i przetworzonych zawierających 0,1 g sodu (Na) = 0,25 g soli (NaCl)

Produkty świeżeProdukty przetworzone
5,0 kg groszku zielonego60 g zielonego groszku konserwowego z puszki
1,4 kg surowych ziemniaków12 g chipsów
1,3 kg pomidorów10 g keczupu
625 g orzeszków ziemnych20 g orzeszków ziemnych solonych
220 g mleka11 g sera brie
160 g mięsa wieprzowego (szynka)8 g suchej kiełbasy
105 g makreli świeżej8 g makreli wędzonej

Zalecenia Ministerstwa Zdrowia:

  1. Spożywaj nie więcej niż 5 g soli dziennie,co równa się 2000 mg sodu.
  2. 5 g obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł:
    • zawartą w produktach rynkowych
    • sól dodaną do potraw (tzw. dosalanie).
  3. W przeliczeniu na miary domowe: 5 g soli to w przybliżeniu płaska łyżeczka do herbaty

Jak ograniczyć ilość soli w diecie ?

  • Stopniowo zmniejszając ilość spożywanej soli. Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne.
  • Usuń solniczkę ze stołu.
  • Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw.
  • Jeżeli używasz soli, dodawaj ją pod koniec gotowania.
  • Stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone.
  • Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
  • Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych.
  • Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych wybieraj produkty mniej słone.

 

Nadmiar soli szkodzi i może spowodować:

  • nadciśnienie tętnicze
  • udar mózgu
  • zawał serca
  • osteoporozę
  • raka żołądka

Polak spożywa dziennie 2-3 razy więcej soli (12-15 gramów) niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.

Jak ustalić ile soli zjadamy? Czytaj informacje na etykietach produktów!

Producenci nie zawsze podają zawartości soli na opakowaniu produktu, ale czasami podają zawartości sodu. 1g sodu odpowiada 2,5g soli. Podaną zawartość sodu mnożymy więc przez 2,5.

sól = sód x 2,5

Czy wiesz, że …

Ilość soli pochodzącej z produktów przetworzonych (~40%)
+
Ilość soli dodawanej w czasie gotowania i dosalania przy stole (~60%)
=
Ilości spożywanej soli dziennie

Zawartość soli w wybranych potrawach

Zawartość soli* w produktach świeżych i przetworzonych

Produkty świeże (100 g)Sól (g)Produkty przetworzone (100 g)Sól (g)
Groszek zielony0,005Groszek zielony konserwowy, bez zalewy0,45
Fasola szparagowa0,015Fasola cięta konserwowa, bez zalewy0,64
Pomidor0,020keczup2,40
Ogórek0,028Ogórek kwaszony1,76
Kapusta biała0,048Kapusta kwaszona0,65
Ser twarogowy półtłusty0,110Ser typu „Feta”2,75
Wieprzowina, szynka surowa0,120Szynka wiejska2,57
Śledź świeży0,223Śledź marynowany2,73
Dorsz świeży, filety bez skóry0,223Dorsz wędzony1,93

*obliczono na podstawie zawartości soli w produkcie.

 

Ilość produktów świeżych i przetworzonych zawierających 0,1 g sodu (Na) = 0,25 g soli (NaCl)

Produkty świeżeProdukty przetworzone
5,0 kg groszku zielonego60 g zielonego groszku konserwowego z puszki
1,4 kg surowych ziemniaków12 g chipsów
1,3 kg pomidorów10 g keczupu
625 g orzeszków ziemnych20 g orzeszków ziemnych solonych
220 g mleka11 g sera brie
160 g mięsa wieprzowego (szynka)8 g suchej kiełbasy
105 g makreli świeżej8 g makreli wędzonej

Zalecenia Ministerstwa Zdrowia:

  1. Spożywaj nie więcej niż 5 g soli dziennie,co równa się 2000 mg sodu.
  2. 5 g obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł:
    • zawartą w produktach rynkowych
    • sól dodaną do potraw (tzw. dosalanie).
  3. W przeliczeniu na miary domowe: 5 g soli to w przybliżeniu płaska łyżeczka do herbaty

Jak ograniczyć ilość soli w diecie ?

  • Stopniowo zmniejszając ilość spożywanej soli. Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne.
  • Usuń solniczkę ze stołu.
  • Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw.
  • Jeżeli używasz soli, dodawaj ją pod koniec gotowania.
  • Stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone.
  • Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
  • Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych.
  • Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych wybieraj produkty mniej słone.