Mniej sodu, więcej życia!
Mniej sodu, więcej życia! Czytaj więcej
Polecamy obejrzeć materiał dr Skoczylasa, na temat soli sodowo-potasowej o obniżonej zawartości sodu i jej wpływu na nasze zdrowie.
Mniej sodu, więcej życia! Czytaj więcej
Polecamy obejrzeć materiał dr Skoczylasa, na temat soli sodowo-potasowej o obniżonej zawartości sodu i jej wpływu na nasze zdrowie.
Udział w programie Gazety Pomorskiej – „Kuchnia Agaty” Czytaj więcej
Na Facebooku permanentnie prowadzimy Konkurs „Fan miesiąca”, dotyczący Soli Niskosodowej Magdisol, połączony z nagrodami, który budzi duże zainteresowanie. Oprócz stałych fanów, co miesiąc przybywa nowych.
Konkurs na potrawy z udziałem warzyw i owoców obniżających ciśnienie Czytaj więcej
W m-cu czerwcu ogłosiliśmy Konkurs na potrawy z udziałem warzyw i owoców mających właściwości obniżających ciśnienie tętnicze krwi. Ze względu na nadesłanie dużej ilości przepisów, zostały przyznane, oprócz 3 nagród, jeszcze 3 wyróżnienia…
Konkurs „Fan Miesiąca” na Facebooku Czytaj więcej
Na Facebooku permanentnie prowadzimy Konkurs „Fan miesiąca”, dotyczący Soli Niskosodowej Magdisol, połączony z nagrodami, który budzi duże zainteresowanie. Oprócz stałych fanów, co miesiąc przybywa nowych.
Marskość wątroby Czytaj więcej
Prof. dr med. A. ŚliwowskiStudium i Klinika Medycyny Rodzinnej CMKP. Warszawa. (str. 8 ) …U każdego chorego z marskością wątroby istnieją szczególne wskazania do… bardzo wczesnego ograniczenia spożycia soli kuchennej np. przez stosowanie tzw. niskoprocentowych soli („MAGDISOL” zawiera jedynie 30% chlorku sodu, nie odbiegając wcale smakiem od soli kuchennej w formie chlorku sodu!!!)…
Patofizjologia kliniczna tarczycy Czytaj więcej
Prof. dr med. A. ŚliwowskiStudium i Klinika Medycyny Rodzinnej CMKP. Warszawa 2001. Rozdział 5. Stosowanie prawidłowo jodowanej soli kuchennej („MAGDISOL”) jako istotne działanie w profilaktyce wola endemicznego
Prof. dr med. A. ŚliwowskiStudium i Klinika Medycyny Rodzinnej CMKP. Warszawa 2002. (str. 4)…Zapotrzebowanie ustroju na jod jest zróżnicowane… W Polsce aktualne dzienne spożycie jodu (J-atomowego) waha się od 60-90 mikrogramów, jest więc z reguły dużo niższe od zapotrzebowania!!! Niedobór jodu jest w Polsce powszechny i obejmuje cały kraj z wyjątkiem 30 km szerokości pasa nadmorskiego.jedyną
Choroby wewnętrzne w praktyce ambulatoryjnej Czytaj więcej
Wykłady kliniczne. Wybrane zagadnienia. Tom IProf. dr med. A. ŚliwowskiWarszawa 2007. (str. 70)…Można załozyć, że stosownie do Zarządzenia Min. Zdrowia – od 1997 r. każda sól (NaCl) przeznaczona do celów spożywczych dla ludzi jest jodowana. Sądzę jednak, że jej skuteczność w profilaktyce wola i niedoczynności tarczycy zależy w dużej mierze od sposobu dokładnego mieszania z solą
Sód w żywności oraz możliwości racjonalnego ograniczenia Czytaj więcej
(Ekonatura, kwiecień 2004r.) Sól, która stanowi podstawowe żródło sodu, związana jest z historią rozwiju człowieka od najdawniejszych czasów. Stosowano ją jako środek konserwujący żywność a także jako pierwszą przyprawę poprawiającą smak pożywienia juz ok. 10 tysięcy lat temu. Ponieważ sól była pierwszym środkiem konserwującym żywność, ludzie przyzwyczaili się do używania jej w znacznych ilościach, wielokrotnie
(Świat Kobiety – 31.01.1995 r.) Nadmiar soli, ze względu na zawarty w niej sód, jest szkodliwy dla wszystkich. jednak szczególnie powinny ograniczać jej spozycie osoby cierpiące na schorzenia nerek i układu krążenia. Lepiej niech używają soli o zmniejszonej zawartości sodu (Magdisolu czy Salvity). Smakuje tak samo. Kosztuje tylko nieco więcej od zwykłej.